BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

  1. Nie należy spożywać wody z zalanych studni. Wodę spożywać tylko przegotowaną.
  2. Nie spożywać zalanej żywności.
  3. Nie spożywać warzyw i owoców z zalanych terenów.
  4. Nie spożywać produktów przechowywanych w wyłączonych chłodniach, lodówkach.
  5. Nie spożywać surowego mięsa, jaj, mleka.
  6. Nie spożywać produktów o zmienionej barwie, zapachu, zapleśniałych.
  7. Nie spożywać produktów z opakowań nieszczelnych.
  8. Nie spożywać produktów z opakowań bez etykiet ( niebezpieczeństwo pomylenia zawartości ze środkiem niespożywczym ).
  9. Wybierać potrawy poddawane bezpiecznej obróbce ( gotowane, unikać surowych ).
  10. Dokładnie gotować potrawy.
  11. Spożywać potrawy bezpośrednio po ugotowaniu.
  12. Zachować ostrożność w przechowywaniu gotowych potraw ( z uwagi na możliwość wtórnego zanieczyszczenia  i brak warunków przechowywania  spowodowanych brakiem prądu, brakiem lodówki ).
  13. Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami.
  14. Należy często myć ręce.
  15. Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami.
  16. Najczęściej  występującymi schorzeniami  w sytuacji zalań i braku możliwości przechowywania żywności w prawidłowych warunkach termicznych są choroby przewodu pokarmowego (biegunki) wynikające ze spożycia zanieczyszczonej wody lub pokarmów  i choroby skóry wynikające z bezpośredniego kontaktu z zanieczyszczona wodą.

Najpoważniejsze  jest  zagrożenie tężcem  u osób szczególnie narażonych na ryzyko zranienia i kontakt z glebą lub zanieczyszczonymi przedmiotami.

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

 

Podobne informacje

Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim informuje, że:

Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się we wszystkich sprawach dot. przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

Pana/Pani dane osobowe są przetwarzane w celu

„Przetwarzanie” oznacza operację lub zestaw operacji wykonywanych na danych osobowych lub zestawach danych osobowych w sposób zautomatyzowany lub niezautomatyzowany, taką jak: zbieranie, utrwalanie, organizowanie, porządkowanie, przechowywanie, adaptowanie lub modyfikowanie, pobieranie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie poprzez przesłanie, rozpowszechnianie lub innego rodzaju udostępnianie, dopasowywanie lub łączenie, ograniczanie, usuwanie lub niszczenie.

Każda osoba, której dane są przetwarzane ma prawo do: sprostowania/ uzupełnienia danych, do usunięcia danych/bycia zapomnianym, do ograniczenia przetwarzania, do przenoszenia danych, do sprzeciwu, do tego by nie podlegać profilowaniu, do cofnięcia zgody na przetwarzanie swoich danych w dowolnym momencie.

Pani/Panu przysługuje również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pana/Pani zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia.

 

Administrator – Dyrektor

Ośrodka Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim